1. Muži do čtyřiceti let nejčastěji umírají vlastní rukou

Pokud jste muž mezi dvacátým a čtyřicátým rokem, největší nebezpečí jste pro sebe vy sám. Nejčastější příčinou úmrtí je v tomhle období sebevražda, až pak následují nehody a autonehody. Ženy jsou proti sobě chráněny lépe, dokonaných sebevražd je u nich pětkrát méně než u mužů. V následující aplikaci se můžete podívat, co hrozí vám - podle věku a podle pohlaví.

Zdroj dat: ČSÚ

 

 

2. Počty úmrtí při dopravních nehodách se dnes blíží prvorepublikovým číslům

"Blíží" je možná trochu přehnané, obětí dopravních nehod na silnicích bylo v roce 2012 pořád téměř dvakrát tolik, co v roce 1939. Při současném sestupném trendu se ale na úroveň první republiky skutečně můžeme brzy dostat. A to při nesrovnatelném objemu dopravy. 

Zdroj dat: ČSÚ

 

3. Sebevraždy mají na svědomí víc mrtvých než autonehody

Když si v interaktivním grafu označíte poslední tři příčiny úmrtí (dopravní nehody, sebepoškození a násilná smrt), uvědomíte si možná překvapivou skutečnost: sebevraždy měly v moderní historii na českém území víc obětí, než autonehody. Násilnou smrtí zemře oproti oběma příčinám jen zlomek lidí. Detailněji jsme se letos věnovali nejčastějším mýtům o sebevraždách a sebevrahům na železnici.

Zdroj dat: ČSÚ

 

4. Máte třetinovou šanci, že zažijete pitvu

Propitvanost neboli podíl mrtvých, kteří jsou odesláni na pitvu, je u nás kolem třiceti procent. Hodně se liší podle kraje - zatímco na jižní Moravě a v Olomouckém kraji se v roce 2008 pitvalo přes čtyřicet procent mrtvých, na Vysočině a v okolí Zlína to bylo méně než dvacet procent.

S téměř třetinovou propitvaností patříme ke světové špičce. Pro srovnání: ve Spojených státech se pitvá asi 8,5 procenta mrtvých, v kanadské provincii Nové Skotsko kolem dvaceti procent, v Dánsku je to šestnáct procent (ale dánská data jsou z roku 1990).

Zdroj dat: ÚZIS