Devadesát šest veřejných zakázek za 5,54 miliardy korun. U tolika tendrů zapomněl ČEZ v uplynulých pěti letech v příslušných formulářích vyplnit, komu vlastně peníze dal.

Když Hospodářské noviny v červnu upozornily, že ČEZ tyto informace odmítá zveřejnit navzdory rozsudku Nejvyššího správního soudu – a poté, co jej k odtajnění dodavatelů vyzval i premiér Petr Nečas – umístil elektrárenský obr na web nepřehlednou tabulku s názvy 171 dodavatelů.

Identifikační čísla těchto firem, o která jsme ČEZ rovněž žádali, ovšem chybějí. U zakázek, o něž se podělilo více dodavatelů, chybí údaje o tom, jak velký díl peněz kterému z nich připadl.

Chybějící údaje jsme do tabulky doplnili sami a pokusili jsme se v tomto datasetu udělat pořádek, aby s ním bylo možné dále pracovat: vyhledávat, filtrovat, třídit a propojovat s jinými daty. Zatímco IČ jsme museli ke každému dodavateli doplnit ručně, ostatní údaje se již stahovaly automaticky z veřejných databází.

Následující zjednodušená tabulka obsahuje ve 289 řádcích všechny ČEZem přiznané dodavatele zmíněných 96 zakázek. Kliknutím na název kterékoli zakázky se dostanete na její podrobný popis na serveru Všechnyzakázky.cz. Z něj potom i na oficiální, byť daleko méně přehledný Věstník veřejných zakázek.

Kliknutím na název libovolného dodavatele otevřete jeho záznam v obchodním rejstříku nebo v rejstříku živnostenského podnikání. Adresa potom odkazuje na mapu. Pomocí funkce Streetview se můžete přesvědčit, zda při pohledu zvenčí odpovídá velikost sídla každé firmy významu té které zakázky.

Zdroje dat: ČEZ, Všechnyzakázky.cz, ARES, Google Maps API

Pokud vás zajímají další podrobnosti, otevřete si detailní tabulku. V ní navíc najdete: popis jednotlivých zakázek, druh řízení, v němž ČEZ dodavatele vybíral, počet přihášených nabídek a u každého dodavatele také jeho IČ a datum zápisu do obchodního, respektive živnostenského rejstříku. Z něj jsme potom dopočítali stáří každé firmy v době vypsání zakázky.

Celou tabulku si také můžete stáhnout ve formátu xls. Ten však bohužel nepodporuje přímé odkazy do obchodního rejstříku a na mapu.

Vybrané objevy

"Je veřejným tajemstvím v této republice, že pan Roman a ČEZ tady financovali politické strany," prohlásil loni na podzim ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a jeho slova potvrdil i František Bublan z opoziční ČSSD.

Pokud je to pravda, peníze z (polostátního) byznysu do politiky utíkaly spíše přes někerou z 92 dceřinných firem ČEZu, případně přes jeho filiálky na Balkáně.

Přesto není vyloučeno, že se zajímavá stopa skrývá i v naší tabulce. Co zaujalo nás?

Zaujaly vás ještě jiné nově zveřejněné zakázky? Vidíte mezi dodavateli další "známé firmy"? Budeme rádi, když nám v oranžové tabulce pomůžete najít další souvislosti. Podělte se o své objevy v komentářích, na Facebooku, na Twitteru, e-mailem, případně v této otevřené verzi naší tabulky, do které může údaje či poznámky dopisovat každý.

Proč? Protože jak se zpívá v oficiální firemní písni: My jsme všichni ČEZ!