ČEZ stále neřekl, kdo jsou dodavatelé třetiny všech zakázek, které v uplynulých pěti letech vypsal (a přiznal se k tomu ve veřejném registru). Celkem v databázi chybí informace o 96 ze 337 vypsaných zakázek.

Mezi smlouvami na 100 a více milionů najdeme například:

Projděte si sami tabulku zakázek, u nichž ČEZ dosud nezveřejnil totožnost dodavatele.

Ještě podrobnější tabulku si můžete stáhnout ve formátu XLS nebo prozkoumat on-line v Google Docs. Najdete v ní pět záložek:

  1. Zakázky, u nichž ČEZ nezveřejnil dodavatele
  2. Zakázky, u nichž ČEZ dodavatele nezveřejnil podle pravidel, takže jej není možné snadno dohledat (podrobnější vysvětlení najdete ve sloupci Poznámka)
  3. Seznam zakázek přidělených v neveřejném řízení jedinému zájemci
  4. Kompletní seznam všech zakázek, které ČEZ uveřejnil, seřazený podle velikosti zakázky
  5. Kompletní seznam všech zakázek, které ČEZ uveřejnil, seřazený chronologicky

16 miliard tajně jedinému uchazeči

Zdrojem dat je web Všechnyzakázky.cz, který od minulého týdne nabízí možnost snadno vyhledávat v údajích z jinak krajně nepřehledného Věstníku veřejných zakázek.

Z toho plynou i určitá omezení: Dotazníky na serveru provozovaném Ministerstvem pro místní rozvoj jsou plné nepřesností, chyb a nevyplněných políček. Proto je autoři webu vsechnyzakazky.cz postupně doplňují a “čistí”: přidávají informace z dalších oficiálních zdrojů, opravují chyby, u zakázek vypisovaných v cizích měnách dopočítávají například kurzové rozdíly nebo odečítají DPH.

Celková suma zakázek rozdělených anonymním firmám může být zkreslena také tím, že v některých případech jde o “rámcové smlouvy”, které nemusely být čerpány v plném rozsahu. Z veřejně dostupných dat to však není poznat. Důležité je i časové rozlišení: ne každá smlouva je čerpána v plném rozsahu v roce, kdy byla uzavřena, některé jsou dlouhodobé.

Na druhou stranu – zakázky zveřejněné ve věstníku mohou být jen špičkou ledovce. ČEZ využívá svého unikátního postavení, kdy je zároveň sektorovým zadavatelem a zároveň zadavatelem veřejným (protože většinový podíl v něm drží prostřednictvím ministerstva financí stát), a některé vypisované zakázky zřejmě ve věstníku vůbec neuvádí.

Data, která máme k dispozici, tedy nejsou stoprocentní, ale jsou to ta nejlepší, jaká dnes existují. Jejich zpřesnění či uvedení na pravou míru závisí především na samotném ČEZ.

Při vědomí všech těchto omezení můžeme ocitovat další údaje o ČEZ coby zadavateli veřejných zakázek:

  • 81,9 procenta všech zakázek vypisuje ČEZ v jednacím řízení bez uveřejnění – to znamená, že se domluví s předem vybranými dodavateli a nenechá si vypracovat cenovou nabídku od konkurenčních firem
  • ze 337 zakázek, k nimž se ČEZ “přiznal” ve veřejném registru, jich bylo v jednacím řízení bez uveřejnění přiděleno 276, v jednacím řízení s uveřejněním 41, v užším řízení ("losovačce") devět a také jen devět tendrů bylo naplno otevřeno působení konkurenčního prostředí (u zbývajících dvou zakázek není kolonka typ řízení vyplněna)
  • 43 procent všech tendrů bylo přiděleno jedinému zájemci
  • v jednacím řízení bez uveřejnění rozdělil ČEZ 139 zakázek v celkové hodnotě 16,05 miliardy korun

Dobře utajené firmy

Když se Hospodářské noviny začaly o zakázky přiklepnuté firmou ČEZ podrobně zajímat, rozhodla se zveřejnit dodavatele alespoň u dvou největších: u pojištění za miliardu (dodavatelem je Česká pojišťovna) a u IT služeb za 700 milionů korun (dodavateli jsou Autocont a Impromat).

Zároveň vyšlo najevo, že u dvou vůbec největších zakázek elektrárenský kolos dodavatele uvedl chybně. Nevyplnil totiž dodavatele do kolonky “Dodavatel”, jak by se dalo čekat, nýbrž do kolonky “Další informace”. Počítačové vyhledávače i každého, kdo si chce zkontrolovat, jak se hospodaří s veřejnými penězi, takový nepořádek pochopitelně zmate.

“Dodavatele u rámcových smluv bylo a je možné normálně uvádět do formuláře, a to i v případě, že jich je víc. Vytěsnění jejich seznamu do poznámky je podle mě porušení závazné metodiky MMR,” říká ekonom Jiří Skuhrovec, který je spoluautorem všech zakázek. “Je to delikt, který pochopím u starosty menší obce, ne u firmy, která na toto má armádu specializovaných právníků. A navíc to ČEZ podle všeho dělá systematicky.”

ČEZ argumentuje tím, že v době, kdy zakázky vypisoval, platila jiná pravidla. Když si však zakázky seřadíme chronologicky, uvidíme jasně, že tohle ten pravý důvod není. ČEZ dodavatele neuváděl podle toho, jaká pravidla právě platila, ale spíše tak, jak se mu to zrovna hodilo.

Verdikt Nejvyššího správního soudu? Máme jiný názor

Hospodářské noviny minulý týden oslovily mluvčího ČEZ se žádostí o doplnění dodavatelů u čtyř konkrétních zakázek. Ve své první jednověté odpovědi mluvčí Jan Beneš otázku jednoduše ignoroval:

"Dobrý den, je to z toho důvodu, že dříve nebyla povinnost dle zákona o veřejných zakázkách uveřejňovat údaje o vybraných dodavatelích,"

napsal pouze. Dotaz jsme proto zopakovali s odkazem na paragraf šest zákona o veřejných zakázkách, který zadavatelům ukládá obecnou povinnost transparentnosti při nakládání s veřejnými penězi. Odvolali jsme se také na zákon o svobodném přístupu k informacím. Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu [vysvětlení rozsudku] je ČEZ coby firma hospodařící s veřejnými prostředky povinen informovat občany o tom, jak s nimi nakládá.

ČEZ (ne)odpověděl:

"K té transparentnosti: ČEZ postupuje v rámci veřejných zakázek transparentně, a to v souladu s platným zákonem o veřejných zakázkách.

Společnost ČEZ, a. s. se neztotožňuje s právním názorem Nejvyššího správního soudu obsaženém v rozsudku sp.zn. 2 Ans 4/2009 – 93 ze dne 6.11.2009, ve kterém Nejvyšší správní soud dospěl k závěru, že ČEZ, a. s., je veřejnou institucí ve smyslu Zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, v platném znění."

V úterních HN členka představenstva ČEZ Michaela Chalouková mimo jiné řekla:

"My nemáme co tajit. Pokud podáte přímý dotaz, výherce vám sdělíme."

Dnes odpoledne jsme proto tiskovému oddělení ČEZ (už potřetí) poslali žádost o odtajnění totožnosti dodavatelů jím vypisovaných veřejných zakázek. Tentokrát chceme znát vítěze všech 96 dosud anonymních tendrů. O výsledcích vás na tomto blogu budeme podrobně informovat.

Probouzí neochota ČEZ prozradit dodavatele i vaši zvědavost? Projděte si data o jeho zakázkách přímo na přehledném webu vsechnyzakazky.cz, a pokud o některé z nich máte bližší informace, použijte tlačítko Vložit v sekci Informace od návštěvníků ve spodní části každé stránky.