Statistici a ekonomové z Univerzity v Innsbrucku vypočítali z kurzů dvaadvaceti sázkových kanceláří pravděpodobnosti vítězství všech týmů na mistrovství světa ve fotbalu. Hlavními favority jsou mužstva Brazílie, Argentiny, Německa a Španělska. Černý kůň turnaje má být letos Belgie a největší outsider Honduras.

Chorvatsko, které turnaj s domácí Brazílií zahajuje, má na vítězství v úvodním zápase menší šanci než hostitelé na zisk titulu mistrů světa. Ze skupiny Chorvaté postoupí "jen" se čtyřicetiprocentní pravděpodobností a jejich celkové vítězství by podle bookmakerů byl malý zázrak. Jeho pravděpodobnost rakouští vědci vyčíslili na šest desetin procenta.

Tříčlenný tým rakouských statistiků v této studii nejprve shromáždil kurzy dvaadvaceti sázkových kanceláří dostupných na internetu, z nich vypočítal relativní sílu všech týmů systémem "každý s každým" a potom je nechal "sehrát" sto tisíc simulovaných turnajů. Výsledky jsou následující:

Součástí studie je také přehledná série grafů, která přehledně ukazuje naděje všech týmů na postup ze skupiny, do čtvrtfinále, semifinále, finále i na vítězství v turnaji.

Pravděpodobnost postupu