Český telekomunikační úřad zveřejňuje detaily o provedených kontrolách a další své činnosti. Veřejnost si tak bude moci vůbec poprvé prohlédnout sumarizovaný seznam poskytovatelů internetu či databázi všech veřejných telefonů.

Například v roce 2012 udělil ČTÚ provozovatelům elektronických komunikací pokuty v celkové výši přes šest milionů, Češi pak podali přes 300 tisíc stížností na výši telekomunikačního vyúčtování. Tyto souhrnné informace zveřejňuje ČTÚ ve svých výročních zprávách, nově tato data zpřístupňuje i ve strojově čitelném formátu. V budoucnu by se na internetu měly objevit i detaily jednotlivých kontrol.

V pondělí úřad zveřejní souhrnná čísla o kontrolách a pokutách, informace o cenách domácích služeb či roamingu, rejstříky podnikatelů v poštovních a telekomunikačních službách, seznam veřejných telefonních automatů a data o fungování samotného ČTÚ. Postupem času by měla přibýt desítka dalších datasetů, mimo jiné i přehled televizních a radiových vysílačů či podrobnosti o pokrytí ČR digitálním signálem. Nyní zveřejněné informace jsou často převzaté z výročních zpráv, dle tiskového mluvčího ale úřad pracuje na publikaci zajímavějších a podrobnějších souborů.

Data o svém fungování začal telekomunikační úřad publikovat v rámci iniciativy Open Data ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou a Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy v Praze. „Nad otevřenými daty mohou vznikat aplikace, které je zpracují do podoby užitečných nebo zajímavých informací pro koncové uživatele,“ vysvětluje člen Rady ČTÚ Ondřej Filip.

Data najdete přímo na webu úřadu.