Nejvíc pochybení v jedné provozovně se v roce 2013 dopustila společnost ENES FLEISCH, fungující v Korytech u Bezděkova. Vloni se potýkala s prohřešky proti hygieně a rovněž se zanedbanou evidencí dovezeného masa.

Veterinární inspekce na to reagovala téměř čtyřmi desítkami kontrol, z nichž jen jedna skončila bez postihu. Celkem firma dostala pokutu 301 tisíc korun. Číslo je to zarážející už jen proto, že nejde o celý rok, společnost má licenci na zpracování masa až od loňského dubna.

Je nicméně nutné dodat, že závady nikdy nebyly tak závažné, aby to vedlo k pozastavení či odebrání licence. Letos pak firma bez problémů prošla čtyřmi kontrolami.

Tato společnost, tehdy s názvem FIWI BOHEMIA INTERNATIONAL, se v minulosti potýkala s konkurzem a insolvencí. Od roku 2000 vystřídala pět jednatelů, převážně ze zahraničí. V loňském roce pak převzala zpracování masa po společnosti ENES DÖNER & FLEISCHGROßHANDEL, a jak plyne z kontrolních protokolů či pracovních inzerátů, začala se věnovat výrobě masných špízů na gyros.

Firma Novák se kontrolám brání

Značný počet pochybení má na svědomí i společnost PMU, s.r.o. Pod touto zkratkou, patřící pod skupinu Agrofert, působí prodejny Procházka, které můžete potkat v prodejnách Penny market, Kaufland a Lidl. Právě velké množství poboček se podepisuje na 43 nálezech (ze 150 kontrol), ve kterých jde o kombinaci nedostatečného chlazení a spíše méně závažných prohřešků proti hygieně.

Při 61 kontrolách našli inspektoři nedostatky v dalším řetězci masen, u firmy Novák maso-uzeniny. Jak plyne ze záznamů, zaměstnanci této společnosti se ke kontrolním povinnostem staví mnohdy spíš odmítavě. Kromě toho, že často neprovádějí povinná mikrobiologická vyšetření, také ve třech případech odmítli vpustit kontrolory do provozovny.

Kostelecké z Kostelce a Kostelecké z Plané

Pro srovnání Kostelecké uzeniny skupiny Agrofert, často zmiňované v souvislosti s majitelem a politikem ANO Andrejem Babišem, zaznamenaly za loňský rok 19 závad. Šlo především o menší hygienická a provozní pochybení, přitom k většině došlo v provozovně v Kostelci. Provoz v Plané měl tři nálezy, všechny se týkaly zdravotní nezávadnosti potravin.

Výsledky kontrol za rok 2013 můžete prozkoumat v následující tabulce, aktuální informace naleznete v mapě veterinární inspekce.