Vybrali jsme po tisícovce obcí s největší kriminalitou, nejmenší nezaměstnaností či s nejvyšším průměrným věkem. Aplikace vám ukáže, jak by se volební výsledek změnil, kdyby sněmovnu volili právě jen zde.

Při pohledu na věk vidíme, že ANO Andreje Babiše posiluje u mladších, stejně to má i TOP 09. Obce se starší populací se kloní spíše k levici, kromě ČSSD a KSČM zde nabírá i Úsvit Tomia Okamury a zemanovci.

Drobné písmo u zkratek stran zvětšíte najetím myši.

Stejné strany preferují i regiony s nízkou zaměstnaností. Ve městech a bohatších obcích jsou silnější TOP 09, ODS a zelení (kteří by se v obcích s nejmenší nezaměstnaností vyšvihli do sněmovny).

Ve velkých městech (vysoká hustota obyvatel) by sice posílila pravice, ale ne výrazně, ČSSD by se udržela na svých dvou desítkách procent.

Zajímavý je také pohled na oblasti, kde v prezidentských volbách volili převážně Miloše Zemana. Zde je sice levice silná, ale samotní zemanovci by ani tady neuspěli. Naopak v baštách Karla Schwarzenberga vítězí kromě jeho domovské TOP 09 i ODS a zelení.

ANO bere vše

S ANO Andreje Babiše výkyvy prakticky nic nedělají. Dá se usuzovat, že (na rozdíl od městských TOP 09 či zelených), jde o stranu „pro každého“.

Poznámka na závěr: Pro přehlednost ukazujeme jen strany se ziskem nad jedno procento a výsledky zaokrouhlujeme (proto se mohou v rámci desetin lišit od výsledků voleb). Důležitý je hlavně trend, tedy zda by strana posílila, či ztratila. A rovněž doporučujeme sledovat, které strany rostou a klesají společně.

Data o hlasování pochází z webu ČSÚ, demografické informace z databáze ArcČR 500.