Volební kalkulačka sdružení KohoVolit.eu ukazuje voličům, ke které straně mají názorově nejblíž. Jak blízko k sobě ale mají jednotlivé partaje? Porovnali jsme jejich odpovědi na pětatřicet programových otázek.

Tady je výsledek. Zelená znamená vysokou názorovou shodu, červená signalizuje vyšší podíl rozdílných odpovědí. Míra shody je vyčíslena také v procentech. Po rozkliknutí si můžete projít všechny otázky i s odpověďmi.

Nejčastěji se s ostatními shodují Občané 2011, s odstupem následovaní Zemanovci, Korunou českou a Stranou zelených. Naopak nejméně společného s ostatními mají Svobodní, ale třeba i Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové a Paroubkův LEV 21.

Jak jsme programovou shodu spočítali? Pokud se dvě strany u některé z otázek shodly, dostaly každá bod. Pokud jedna z partají řekla, že nemá názor, obě strany dostaly po čtvrtce bodu, neshoda byla bez bodu. Čím více bodů, tím větší shoda. Některé strany své odpovědi komentovaly a dovysvětlovaly (hlavně v rámci odpovědi "Nevíme"), tyto informace najdete ve volební kalkulačce

Do srovnání jsme pochopitelně zahrnuli jen ty strany, které své odpovědi do volební kalkulačky poslaly.