Krizové oblasti k zaměření vytipoval a snímkování zadal Hasičský záchranný sbor, výstupy pak byly k dispozici během několika dní. Konkrétně družice nafotila okolí Prahy, Brandýsu nad Labem, Lovosic, Mělníka, Kralup nad Vltavou a Štětí.

Program Copernicus využívá několika satelitů, takzvaných Sentinelů. Ty jsou vybaveny senzory pro sledování počasí, snímkování zemského povrchu nebo analýzu zemské atmosféry. Takto získaná data navíc doplňují vstupy z jiných národních či nadnárodních kosmických programů.

Cílem projektu je poskytnout členským státům EU podklady pro řešení ekologických či bezpečnostních témat, více naleznete na českých stránkách projektu.

Zatopené oblasti jsou vyznačeny modře, můžete přepínat mezi mapovým a satelitním podkladem. Druhý jmenovaný podkres se může načítat o něco déle.

Praha

Hlavní město zaskočily některé přítoky Vltavy, například potok Botič, který zaplavil oblast Záběhlic a Hostivaře. Pod vodou se ocitla ZOO, zastaven byl provoz v části metra a na některých dalších linkách.

Brandýs nad Labem

Ve snímkované oblasti se nachází především chemička Spolana v Neratovicích. Ta během povodní zastavila některé provozy a odklidila nebezpečné látky jako například chlor.

Lovosice

Ve městě působí chemičky Lovochemie a Preol. I zde byl zastaven provoz a firmy odklidily nebezpečné látky.

Mělník

Na soutoku Vltavy a Labe se setkaly obě povodňové vlny, část města Mlazice se ocitla pod vodou. Tato část družicového snímkování rovněž zachytila zatopenou obec Zálezlice.

Kralupy nad Vltavou

Zde se Vltava rozlila a zatopila mimo jiné i velkou část silnic.

Štětí