Naše mapa ukazuje počet automatů na jednoho obyvatele ve všech obcích i jednotlivých čtvrtích větších měst. Nejvíc se hazard koncentruje ve velkých městech, u hranic s Rakouskem a Německem a také v oblastech s vysokou nezaměstnaností a nižší životní úrovní. Například v Ostravě je automatů víc než v o něco větším Brně. Na hraničním přechodu Hatě je 947 automatů a jen dva stálí obyvatelé. Více automatů než lidí najdeme také například v České Kubici na hranicích s Německem či ve Vyšším Brodě u hranic s Rakouskem. 

Celkem ministerstvo financí registruje 61 521 výherních hracích automatů a videoloterijních terminálů. Přibližně čtvrtinu z celkového počtu provozují tři společnosti: karlovarská SLOT Group, a.s. (6929 automatů), uherskohradišťská SYNOT TIP, a.s. (6431) a ostravská BONVER WIN, a.s. (5077).

Další provozovatele seřazené podle počtu hazardních automatů najdete v tabulce:

Data pocházejí z přehledu, který ministerstvo financí sestavilo ke konci dubna a zveřejnilo pod tlakem žádostí, které podle zákona 106/1999 o svobodném přístupu k informacím podalo několik desítek občanských sdružení i jednotlivců. Ministerstvo je vyprovokovalo mimo jiné tím, že za tento jednoduchý výstup ze své interní databáze původně požadovalo 615 tisíc korun.

Obrat 34 miliard ročně

Podle údajů Českého statistického úřadu hazardní průmysl v Česku v roce 2012 zaměstnával přes 11 tisíc osob, od předchozího roku to byl přibližně tisícový pokles. Tržby celého odvětví se pak stabilně drží okolo 34 miliard korun ročně.

Mapa automatů může rychle zastarat – na začátku dubna totiž Ústavní soud konstatoval, že schvalování automatů je plně v kompetenci obcí. Dosud docházelo na mnoha místech ke střetu obecních vyhlášek, které automaty odmítají, s licencemi na provoz, které vydává ministerstvo financí. Automaty pravděpodobně zmizí z většiny Brna, Prahy 2, 3 a 6, Českých Budějovic, Náchoda, Chomutova nebo části Ostravy.