V následující vizualizaci můžete prozkoumat, kam evropští turisté nejčastěji cestují. Najeďte myší na název státu a uvidíte, kam jeho obyvatelé nejčastěji jezdí – a naopak kdo tuto zemi nejčastěji navštěvuje. Směr cesty poznáte podle barvy spojnice, je stejná jako barva země, ze které návštěvníci přijíždějí.

Češi podle Eurostatu absolvovali 34 milionů dovolených, z toho 5,3 milionu v cizině. Přes hranice tedy zamířilo 16 procent českých rekreantů, nejčastěji na Slovensko, do Itálie a do Chorvatska, které ve statistice EU spadá do kolonky Zbytek Evropy

Data o tom, kam obyvatelé evropské sedmadvacítky vyrážejí na dovolené zveřejnil v dubnu statistický úřad Evropské unie Eurostat. Z miliardy odpočinkových cest občanů EU mířila přes státní hranice každá čtvrtá. Nejoblíbenější destinací bylo Španělsko (13 %), následované Itálií a Francií (9 %). Data jsou z roku 2011, novější čísla vydá Eurostat až za rok.

Ve velkém si do ostatních států EU jezdí odpočinout Němci (73 milionů cest), Britové (44 milionů), Francouzi (22 milionů) a Nizozemci (16 milionů). Dohromady obstarali skoro dvě třetiny všech zahraničních zájezdů v EU.

Největší "světoběžníci" jsou Lucemburčané, kteří na dovolenou míří do zahraničí téměř pokaždé. Naopak nejkonzervativnější jsou Rumuni, dovolenou v zahraničí strávilo jen sedm procent z nich. Podobají se jim v tom Španělé, Řekové a Portugalci – více než devadesát procent z nich zůstává na prázdniny ve vlasti.