Jak významné pro nás Rusko a Čína coby exportní trhy jsou? A lze najít  souvislost mezi objemem exportu a návštěvami dalajlámy či protesty proti chování Kremlu?

První graf ukazuje, jak se od roku 1999 do letošního července měsíc po měsíci vyvíjel český export do Číny a do Ruska. Absolutní objem vyjádřený v korunách i podíl obou zemí na celkovém českém vývozu dlouhodobě vzrůstá, byť ve srovnání s Německem, Slovenskem či Polskem je stále velmi malý a na celkovém vývozu se podílí méně než pěti procenty.

Data | Zdroj ČSÚ

Kvantifikovat zdejší podporu dodržování lidských práv v Číně a v Rusku neumíme. Kdyby platila teze Petra Nečase, byla by míra "dalajlámismu" a "pussyriotismu" exportu do obou totalitních států nepřímo úměrná. Pokud si na časovou osu promítneme návštěvy dalajlámy v České republice v prosinci 2011, v září 2009, v listopadu 2008, v dubnu 2006, v říjnu 2003, červenci 2002 čí v říjnu 2000, žádný jejich vliv na objem českého exportu do Číny nezpozorujeme.

Ani březnové zatčení členek skupiny Pussy Riot, ani náznaky českého protestu proti němu v následujících měsících se na výsledcích obchodování s Ruskem nijak neprojevily. Případné důsledky srpnového procesu, v němž byly odsouzeny k nepodmíněným trestům, budou muset statistici teprve spočítat (poslední dostupná data jsou z července 2012).

Abychom tedy mohli posoudit opodstatněnost a motivaci Nečasova apelu, je důležité zasadit data o ruském a čínském dovozu českého zboží do mezinárodního kontextu. Proto ještě jeden graf:

Data | Zdroj ČSÚ

Podíváme-li se na graf dvaceti pro Česko nejdůležitějších exportních trhů, zjistíme, že Rusko je navzdory své velikosti až na devátém místě a co do objemu českého vývozu je srovnatelné s Itálií či Nizozemskem. Devětkrát lidnatější Čína pak dováží podobné množství českých výrobků a služeb jako Švédsko či Rumunsko a ani ne polovinu toho, co Maďarsko.

Do Ruska vyvážíme čtyřikrát víc než do Číny (a osmkrát méně než do Německa). Následující graf ukazuje strukturu českého vývozu do Ruska za posledních dvanáct měsíců.

 

Data | Zdroj ČSÚ

A stejný graf pro Čínu:

Data | Zdroj ČSÚ