V roce 2010 se v Česku 

  • stalo 75 520 dopravních nehod,
  • u 5 015 (6,64 %) asistoval alkohol
  • zemřelo 753 lidí a
  • způsobená škoda byla 4,93 miliard,

což málokomu něco řekne. 

Zajímavější je podívat se na nehody, úmrtí a opilce podle okresu. Je pravda, že nejvíc se pije na Moravě? Na severní, východní, nebo jižní? Kudy vedou nejnebezpečnější silnice? Kolik nehod mají na svědomí velká města? Podívejte se na mapy a proklikejte si svoje okolí.

Nehody podle okresu

Nejprve se podívejte na mapu, kde se bourá nejvíc: vede samozřejmě Praha, ale je zajímavé, s jak obrovským náskokem: 18 tisíc nehod proti necelým třem tisícům ostravských a dvěma tisícům brněnských se zdá dost. 

Procento smrtelných nehod

Smrtelných nehod jsou v okresech jednotky, maximálně desítky, takže jedna větší nehoda může znamenat velký výkyv v datech. Přesto se zdá, že nejnebezpečnější silnice jsou v jižních Čechách a na jižní Moravě. Ve velkých městech se bourá hodně, ale bezpečně.

Procento nehod pod vlivem alkoholu

A je tu favorit naší statistiky: kde se nejvíc řídí a pije? Klišé o moravských strécích se potvrdilo: panáčka slivovice před cestou si nejčastěji dopřávají na východní a jižní Moravě. V těsném závěsu se drží prachatičtí, rokycanští a havlíčkobrodští. 

Hmotné škody na jednu nehodu

Čechy to Moravě vrací ve statistice škod. Nehody jsou průměrně nejdražší v Kolíně, kde za průměrnou (nahlášenou) srážku zaplatíte 140 tisíc. V nejlevnějších okresech můžete bourat za příjemných 40 tisíc. 

Kompletní tabulka

Veškerá data, ze kterých jsme čerpali, najdete v téhle tabulce. Kliknutím na záhlaví sloupce můžete tabulku seřadit, jak je libo.  

Pokud vás téma zaujalo, policie ČR má ke statistice nehodovosti podrobné měsíční statistiky a ročenky, bohužel pouze jako PDF. Statistiky pro jednotlivé dny si pak můžete naklikat v policejní webové aplikaci.

Zdroj: ČSÚ, Nehody v silniční dopravě v krajích a okresech