Počkejte prosím, načítám data.

Zdroje dat: ÚFIS - Monitoring hospodaření obcí, Rozpočet obce

Očištěná data ke stažení: Microsoft ExcelGoogle Spreadsheet

„Každý občan se bude moci seznámit [s tím], jak jeho obec hospodařila a zda je hodnocena jako riziková. Informovanost občanů považuji za důležitou prevenci před platební neschopností obcí,“ prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek v říjnu, kdy jeho úřad představil výsledky monitoringu hospodaření obcí za rok 2011.

Ministerstvo v tiskové zprávě sice napsalo, že rizikových obcí výrazně přibylo (letos je jich 84 oproti loňským 27), informaci, které to jsou, si však úředníci nechali pro sebe. Kdo to chce zjistit, může do vyhledávacího políčka postupně zadávat názvy měst a vesniček, které ho napadají a zkoušet, zda u nich náhodou podíl cizích zdrojů k majetku nepřesáhl hranici 25 procent, a zda se zároveň celková likvidita nepohybuje v intervalu nula až jedna. To jsou kritéria, na jejichž základě ministerstvo rozlišuje rizikové obce.

Abychom vám tuto práci ušetřili, data z ministerské aplikace jsme stáhli pomocí screen scraperu, tedy jednoduchého programu, který postupně prošel všech 12 492 tabulek s výsledky hospodaření obcí za roky 2010 a 2011 (ministerstvo varuje, že kvůli jiné metodice nejsou zcela srovnatelné) a všechny uložil do jedné velké tabulky, v niž se dá podstatně lépe vyhledávat, třídit a filtrovat.

Rizikových obcí podle kritérií ministerstva financí, jsme našli 86, a nikoli 84, jak uvádí tisková zpráva. Může to být způsobeno například tím, že obce mají při dodávání finančních výkazů zpoždění. Některé údaje, kvůli nimž spadly mezi rizikové další dvě obce, se proto mohly v posledních týdnech změnit. Data, z nichž zde vycházíme, byla z webu ministerstva financí získána v posledním listopadovém týdnu.

Nejlidnatější rizikovou obcí je podle nich pětitisícová Náměšť nad Oslavou na Třebíčsku. Následují Raspenava na Liberecku, Mořkov na Novojičínsku a Strašice na Plzeňsku.

Ještě častěji než malá města však mají finanční potíže sídla do tisíce obyvatel. "Klíčové důvody vidím v nezkušenosti managementu obce[...]. Investice jsou mnohdy protichůdné, nedostatečně připravené a zajištěné," řekl před nedávnem týdeníku EKONOM analytik Michal Řičař, který se podílel na přípravě jiné studie o hospodaření obcí.

Nejzadluženějším v České republice, posuzujeme-li podíl dluhů k celému majetku, je obecní úřad stohlavých Pramenů na Chebsku. Kvůli nevydařenému projektu stáčírny minerálních vod je tíží nesplacené závazky blížící se 100 milionům korun, to je šestkrát víc než veškerá aktiva obce.

A kterých 86 obcí je tedy rizkových podle kritérií používaných ministerstvem financí? Najdete je v následující tabulce seřazené sestupně podle počtu obyvatel: